Party Sampler Pack of legal herbal buds, herbal mood enhancement and bud from.

понедељак, 18. јул 2011.

Pejotl ritualna droga

 Pejotl, (Lophophora williamsii)  je okrugli kaktus bez bodlji sadrži halucinogenu supstancu meskalin, može da dostigne visinu do 20 cm, raste na području Meksika i južnim delovima SAD. Pejotl je ritualna droga indijanaca, koristi se pomešan sa nekom tečnošću ili osušen, osušeni pejotl sadrži mnogo manje psihoaktivnih supstanci 4-7%.    Ukus pejotla je nezaboravno gorak.Dominiraju blještave i sjajne, obojene vizije a prate ih slušne, mirisne, ukusne i dodirne halucinacije.
Najstariji poznati zapis o pejotlu načinio je Francisco Hernandez, lekar španskog kralja Filipa 2 i on je u svom delu „De historia plantarum novae Hispaniae“ između ostalog naveo: „Onaj ko ga jede može predvideti događaje ili otkriti onoga ko mu ukrade neki alat ili bilo šta drugo“.I danas živi kult pejotla a to je mešavina katoličke religije i verovanja indijanaca, pejotisti veruju u sveca patrona pejotla i osušene kriške pejotla uzimaju na isti način kao hostije u katoličkoj crkvi.  Nesumljivo je da su indijanci još pre više hiljada godina otkrili magično dejstvo ovog kaktusa, dok je širu upotrebu u ostalom delu sveta doživeo tek krajem 19-og i početkom 20-og veka. U Srbiji se prvi put pojavio početkom devedesetih godina prošlog veka u kolekcijama nekih kaktusara a pratilo ga je pojavljivanje meskalina na crnom tržištu.

4 коментара:

  1. Gledam tamo i vamo po netu ali nikako da nadjem gde može pejotl da se kupi. Za uzgajanje.. u želji da sačuvam ovu retku i ugroženu vrstu kaktusa. ;-) daj neke informacije života ti zmaju zeleni

    ОдговориИзбриши
  2. Neznam trenutno kakva je situacija al na vecim izlozbama cveca moze se naci pejotl. Konkretno na beogradskoj se pojavljuje po neki izlagac.
    Mozda moze i preko neta da se uveze, samo to je malo komplikovaniji proces.

    ОдговориИзбриши
  3. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши